Η Κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, η έλλειψη εργασίας και καθημερινού προγράμματος, ο φόβος για το αύριο, είτε από οικονομικής πλευράς, είτε από πλευράς υγείας, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ή υποτροπή προηγούμενης κατάθλιψης, ή την επιδείνωση ήδη υπάρχουσας διαταραχής.
Επίσης σωματικά συμπτώματα οφειλόμενα στο άγχος, μπορεί να παρουσιαστούν και να πάρουν την μορφή προσβολών πανικού, ή νοσοφοβίας, γενικευμένου άγχους και άλλων αγχωδών διαταραχών.
Πάντοτε η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την υγεία μας.
Να μην αλλάξουμε κατά τον δυνατόν το ωρολόγιο πρόγραμμα μας, κυρίως όσον αφορά τα ωράρια ύπνου-αφύπνισης και να μην διαταράξουμε έτσι τους κιρκάδιους ρυθμούς που καθορίζουν την σωστή έκκριση των νευροδιαβιβαστών (Σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη, μελατονίνη κα).
Να αντικαταστήσουμε με άλλες ευχάριστες, δημιουργικές δραστηριότητες, τις ώρες εργασίας, όπως χειροτεχνίες - κατασκευές, βελτίωση των μαγειρικών μας δεξιοτήτων που θα βοηθούσε παράλληλα και στην βελτίωση της διατροφής μας.
Διατήρηση κατά το δυνατό της κοινωνικής επαφής, έστω με έμμεσο τρόπο, μέσο τηλεφώνου ή άλλων μέσων, που ευτυχώς μας παρέχει η τεχνολογία, ώστε να κρατήσουμε τη μοναξιά μακριά μας.
Να αξιοποιήσουμε ειλικρινά την επιλογή 6 στην αιτιολόγηση εξόδου από το σπίτι και να βγούμε πραγματικά για να αθληθούμε. Από ένα απλό γρήγορο περπάτημα, έως το τρέξιμο, την ποδηλασία, την κολύμβηση και όποια άλλη αθλητική δραστηριότητα, ειδικά αερόβια, θα μας γεμίσει ενδορφίνες και αυτές με τη σειρά τους, θα μας γεμίσουν χαρά, αισιοδοξία και θετική ενέργεια.
Αν παρόλα αυτά δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε το άγχος και την κατάθλιψη και παρατηρήσουμε τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που την συνοδεύουν, να παρουσιάζονται και να επιμένουν, ειδικά πάνω από δυο εβδομάδες, δεν πρέπει να νιώσουμε υπόλογοι ή να διστάσουμε να απευθυνθούμε άμεσα σε κάποιον ειδικό.
Comments