top of page

Συναισθηματικές διαταραχές

2.jpg

Κατάθλιψη και Διπολικού τύπου διαταραχές

Η Κατάθλιψη πλήττει το 25% των γυναικών και το 12,5% των ανδρών με σχεδόν σταθερή συχνότητα παγκόσμια και διαχρονικά. Οι συνθήκες ζωής και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις επηρεάζουν αρνητικά την συχνότητα και την εξέλιξη της νόσου. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι κυρίως σωματικά με διαταραχή ύπνου, φαγητού, ενέργειας, συγκέντρωσης, λίμπιντο κλπ. Αυτά, όταν  παρατείνονται πέρα των 15 ημερών, οφείλουμε να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου ειδικού ιατρού.

 

Η επιλόχειος κατάθλιψη, η εφηβική, η μετεμμηνοπαυσιακή, η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, η εποχική κατάθλιψη και οι καταθλίψεις που συνδέονται με συνυπάρχουσες συστηματικές νόσους όπως ρευματικά (αυτοάνοσα) νοσήματα, όγκους -νεοπλασίες κλπ, αποτελούν ιδιαίτερες κλινικές οντότητες που πρέπει επίσης άμεσα να αντιμετωπίζονται.

Σήμερα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια προηγμένη γενιά αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, εξειδικευμένων και στοχευμένων φαρμακολογικά, που είναι σε θέση να αποκαταστήσουν πλήρως την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών, χωρίς ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες και χωρίς καμία επιβάρυνση στη γενική υγεία τους.

 

Στα πλαίσια των συναισθηματικών διαταραχών συχνά εμφανίζεται και το αντίθετο πρόσωπο της κατάθλιψης, η Μανία. Τότε μιλάμε για τις Διπολικού τύπου διαταραχές. Τα πρώιμα συμπτώματα της μανίας είναι ψυχοκινητική διέγερση, ανησυχία, ευερεθιστότητα, αϋπνία, υπέρμετρος καταναλωτισμός, υπερβολική σεξουαλική διάθεση, ανάγκη του ατόμου να μιλάει διαρκώς περνώντας από το ένα θέμα στο άλλο, ανάληψη υπέρμετρου ρίσκου και αίσθημα απώλειας κινδύνου κλπ

 

Όπως στην κατάθλιψη η ζωή του ασθενούς εάν παραμεληθεί η νόσος μπορεί να απειληθεί από αυτοκτονικές ενέργειες,  παρόμοια και στη Μανία, η ζωή του ασθενούς δύναται να απειληθεί καθώς η απώλεια του αισθήματος του κινδύνου, οδηγεί σε παράτολμες ενέργειες όπως:  επικίνδυνη οδήγηση, εμπλοκή σε καυγάδες, κατάχρηση ουσιών και εμπλοκή με τον τζόγο, κατασπατάληση περιουσιακών στοιχείων και με την συμπεριφορά τους να δημιουργήσουν σοβαρά οικογενειακά και επαγγελματικά προβλήματα. Επίσης εδώ η εμπειρία του γιατρού σχετικά με τη χρήση των σταθεροποιητικών φαρμάκων και των πιθανών άλλων απαιτούμενων θεραπευτικών χειρισμών, μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της υγείας τους.

* Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση τόσο στις αγχώδης όσο και στις καταθλιπτικές διαταραχές και στις διαταραχές ύπνου, δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση εθιστικά φάρμακα σε χρόνια βάση. 

bottom of page