top of page
Search
  • dimstrimb

Εποχική κατάθλιψη

Updated: Oct 20, 2020



Η εποχική κατάθλιψη, αποτελεί μια ιδιαίτερη κλινική οντότητα, σχετιζόμενη με την αλλαγή της εποχής από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο και το χειμώνα και τις επακόλουθες αλλαγές στη θερμοκρασία, στο ηλιακό φως και τη χρονική διάρκεια της ημέρας, στην υγρασία και γενικότερα σε όλες τις κλιματικές μεταβολές. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι κόπωση, απάθεια, μειωμένη λειτουργικότητα, απώλεια ενδιαφερόντων, ευσυγκινησία ή νευρικότητα και συναισθηματική φόρτιση, αϋπνία ή υπνηλία ή γενικότερα μεταβολές στον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη, συχνά βουλιμία ή και ανορεξία. Αυτά είναι κάποια από τα σημαντικά σύμπτωμα τα της εποχικής κατάθλιψης ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχουν και ψυχικά συμπτώματα όπως άγχος ή ανησυχία και παράλληλα θλίψη και απαισιοδοξία.


Τι μπορούμε να κάνουμε για να προσαρμοστούμε καλύτερα στην αλλαγή της εποχής


  • Η διατήρηση ενός σταθερού καθημερινού ωραρίου ύπνου-αφύπνισης βοηθάει στο να μην διαταράσσονται οι κιρκάδιοι ρυθμοί και επομένως στην καλύτερη προσαρμογή του εγκεφάλου στην περίοδο αυτή.

  • Η άσκηση και γενικότερα η σωματική δραστηριότητα προάγοντας την παραγωγή ενδορφινών συμβάλει στην διατήρηση της καλής διάθεσης και είναι πλέον ευεργετική εάν η άσκηση αυτή είναι αερόβια και εκτελείτε κατά τις πρωινές ώρες (τρέξιμο σε φυσικό περιβάλλον

  • Διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα (φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, χόρτα, ξηροί καρποί κλπ). Επίσης τροφές πλούσιες σε ω36 λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια και ειδικά τα λιπαρά (σαρδέλα, γαύρος, σολομός κλπ)

  • Παραμονή όσο γίνεται περισσότερο σε χώρους φωτεινούς και η δυνατόν ηλιόλουστους. Σε χώρες που το χειμώνα δεν υπάρχει ηλιοφάνεια όπως είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, η έκθεση σε τεχνητό φως (φωτοθεραπεία) παραπλήσιας έντασης και συχνότητας με το ηλιακό φως αποτελεί έναν βασικό τρόπο θεραπείας για την εποχική κατάθλιψη.

  • Μην ξεχνάμε ότι η τακτική επαφή του ανθρώπου με την φύση και οι δραστηριότητες που εκτελούνται σε φυσικό περιβάλλον αποτελούν μια πηγή χαράς, ζωής και ψυχικής ανατροφοδότησης για κάθε άνθρωπο.


Αν όμως παρόλα αυτά, τα συμπτώματα παραμένουν μετά από 15νθήμερο και ακόμη περισσότερο μετά τον μήνα, πρέπει οπωσδήποτε να αποταθούμε σε ειδικό γιατρό για περαιτέρω ενημέρωση, κλινική εκτίμηση και ιατρική βοήθεια.



Καλό Φθινόπωρο!


177 views0 comments
bottom of page